Новини

ЗАХВОРЮВАННЯ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ. ПРОФІЛАКТИКА ТА ПОРАДИ ЖІНКАМ - До Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози

18 жов 2019

 

 

         Рак молочної залози займає перше місце  в структурі онкологічної захворюваності серед жінок .По даними  Національного інституту раку за рік його виявляють приблизно у 14 тис українок .Причому часто на пізніх стадіях, коли врятувати жінку вже пізно ,тому близько половини пацієнток вмирає - приблизно це 20 жінок  в день. Рання діагностика - один з реальних шляхів поліпшення результатів лікування та продовження життя.  Ефективність лікування прямо залежить від поширеності пухлинного процесу та вчасного виявлення.

                   Рак  можна вилікувати до повного одужання!

 

ФАКТОРИ  РИЗИКУ:

         -- частота захворювань збільшується з віком. Три чверті усіх випадків захворювання раком припадає на вікову групу після 40 років;

         -- значну роль відіграє спадковість. Якщо у найближчих родичів (матері, сестри)був виявлений рак молочної залози, то ризик захворіти підвищується.

         -- надмірна вага та вживання великої кількості жирів;

         -- травми молочних залоз, мастопатії;

         -- порушення репродуктивної функції - аборт після 35 років, перші пологи після 28-30 років, природне вигодовування дитини менше 5 місяців, безпліддя, ранній (до 12 років) чи пізній (після 16 років) початок місячних, ранній (до 45 років) чи пізній (після 53 років) клімакс;

         -- ендокринні порушення (патологія щитоподібної залози, цукровий діабет, ожиріння 2-3 ступеню, супутня патологія (гіпертонічна хвороба, неврастенія, захворювання печінки);

         -- захворювання репродуктивних органів - пухлини матки та придатків, запальні хвороби, порушення менструальної функції,  маткові кровотечі;

         -- паління та зловживання алкоголем;

         -- вплив несприятливих факторів зовнішнього середовища.

 

         Для встановлення діагнозу використовують  методи:

         - огляд лікаря -  пальпація;

         - «ультразвукова діагностика» (найбільш інформативна при дослідженні у молодих жінок до 35років);

         - пункційна біопсія (пункційною голкою лікар бере рідину або невелику кількість тканини з ущільнень в молочній залозі - матеріал направляється в лабораторію для перевірки на наявність ракових клітин).Більш ніж 80% ущільнень що зустрічаються у молочних залозах не є раковими пухлинами, але тільки на  основі проведеної біопсії можна зробити висновок про новоутворення.

         - мамографія - рентгенологічне дослідження молочних залоз, що є високо ефективним(98%) обстеженням. Дослідження виконується у першу фазу менструального циклу, а в менопаузі - у будь - який час. Цей метод не може завдати ніякої шкоди, але виконується жінкам після 40 років .Якщо жінці 45 років і більше дуже важливо робити мамограму кожного року або раз на два роки.

 

Данні методики широко застосовуються (окрім мамографії)

на базі КНП „Черкаська центральна районна лікарня” ЧРР

 

         МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ:

1. Регулярне  самообстеження молочних залоз

2. Обстеження у мамолога - онколога один раз на рік( або у хірурга та гінеколога).

3. УЗД молочних залоз жінкам віком до 40 років один раз на рік (за відсутності патології).

4. Мамографія жінкам віком після 40 років - один раз на 2 роки, після 50 років - щорічно.

        Рання діагностика раку молочних залоз

                             можлива за виконання програм:

 1) самообстеження;

2) лікарських профілактичних оглядів, спостереження та лікування передпухлинної патології( мастопатії, фіброаденоми, кісти);

3) мамографічних обстежень.

 

         На ранніх стадіях рак молочної залози може не викликати болі або інших симптомів.Та по мірі зростання пухлини з'являються  зміни, до яких жінка повинна відноситися з насторогою:

    ущільнення, припухлість в молочній залозі або під пахвами;

    зміна розміру або форми молочної залози;

    виділення із сосків;

    зміна кольору або шкірного покриву «лимонної шкірки», дряблість;

    наявність втягненого соска в стані спокою.

         Якщо жінка помітить будь - які зміни, вона повинна звернутися до лікаря негайно!

                   Поради жінкам старшим 55 років:

- один раз на рік робити мамографію, так як ризик захворіти для цієї вікової групи  у 7 разів вищий,ніж серед жінок віком 30 років;

Багато жінок старших 70 та 80 років лікувалися та отримали можливість жити повноцінним життям.

             ЯК ПРАВИЛЬНО ОБСТЕЖУВАТИ ГРУДИ

         1. Станьте перед дзеркалом, оголіться до пояса і підніміть руки за голову. Зверніть увагу, чи не видно почервонінь, втягування або випуклостей.

         2. Закиньте ліву руку за голову, а правою промацайте ліву залозу, і навпаки.

         При цьому пальці повинні лежати навзнаки, не відкриваючись, пересуватися від однієї зони до іншої по спіралі .Цю ж процедуру потрібно робити лежачи на спині.

         3. Можна провести додаткове обстеження під душем .Мильні пальці іноді можуть легше виявити патологію в молочних залозах.

 

ЩО  НОВОГО  В ЛІКУВАННІ?

         На даний час в онко хірургії широко практикують так звані органозберігаючі операції, коли жінці не видаляють повністю молочну залоз, а тільки уражені тканини. Також позитивні наслідки мають операції з аллопластики ( заміщення тканини молочної залози тканиною з інших частин тіла пацієнтки ,наприклад передньої черевної стінки).

         У поліклініці Черкаської ЦРЛ надається психологічна та реабілітаційна допомога жінкам у яких виявили рак молочної залози. Зверніться за допомогою і  пам'ятайте що ви не одна!

         Деякі жінки, які виявили у себе ущільнення молочної залози досить давно, вважають, що вже надто пізно звертатися до лікаря. Інші ж думають, що оскільки ущільнення існує давно ,то воно не є небезпечним. Щоб зберегти душевну рівновагу, а можливо здоров'я та життя зверніться до лікаря на обстеження!

 

     НЕ  БУДЬТЕ  БАЙДУЖИМИ  ДО  СВОГО  ЗДОРОВ'Я !

 

рай  онколог                                                     Бондаренко  С. Г.