Новини

Обережно інсульт!

4 лис 2019

Сьогодні церебро-васкулярна патологія (інсульт) досить поширене захворювання, яке з кожним р оком зустрічається все частіше та, на жаль, «помолодшало».

         В 2004 році Всесвітньою організацією охорони здоров‘я (ВООЗ) інсульт був оголошеним глобальною епідемією, яка загрожує життю та здоров`ю населення всього світу. 29 жовтня 2011 року було оголошено Всесвітнім Днем боротьби з інсультом, який вперше проходив в 2006 році під гаслом "Інсульт – катастрофа, яку можна попередити та вилікувати.

         Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками захворюваності на гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) та смертності внаслідок інсульту. Згідно з офіційною статистикою, щороку діагностують 100–120 тис. випадків інсульту (понад третина з них — в осіб праце­здатного віку) 19%хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 15-40% — протягом 1 року від початку захворювання, 20–40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя .

         Важливою умовою успішного лікування інсульту є госпіталізація хворого не пізніше 2 годин з моменту прояву перших ознак хвороби, а реабілітації – не пізніше 48 годин.

ЯК ЗАПОБІГТИ ІНСУЛЬТУ

         Інсульт є однією з головних причин смертності та інвалідності в усьому світі.

         Виникненню інсульту сприяють:

  • підвищення артеріального тиску (більше 140/90 мм рт.ст.);
  • цукровий діабет;
  • паління (ризик виникнення інсульту зростає в 6 раз);
  • зловживання алкоголем (ризик виникнення інсульту зростає в 3 рази);
  • ожиріння (сприяє підвищенню артеріального тиску та цукру в крові);
  • порушення ритму серця.

 

Перші ознаки інсульту:

  • несподівана слабкість або оніміння в обличчі, руці, нозі, або онімінні тулубу;
  • несподіване погіршення або втрата зору;
  • несподіване утруднення в мові або в розумінні зверненої мови;
  • несподіваний сильний головний біль без очевидної причини;
  • несподіване запаморочення, нудота, блювання, похитування при ході, втрата рівноваги без явної причини, особливо, якщо це поєднано з будь-якими вищезазначеними симптомами.

         Якщо у Вас чи Ваших близьких мають місце вищезгадані прояви, особливо у випадку враження половини тіла – терміново викликайте швидку допомогу або звертайтесь до лікаря!

         Якщо ж лихо сталося, поки "швидка" їде на виклик, треба забезпечити хворому доступ повітря: розстебнути сорочку або послабити краватку – це полегшить дихання і кровообіг.

         Голову треба злегка підняти, але не більше ніж на 30 градусів. При цьому людина повинна лежати на боці, оскільки її може знудити, а така поза не дасть захлинутися.

         Якщо є тонометр, виміряйте хворому тиск. Якщо він підвищений, дайте препарат, який був прописаний хворому. Однак це треба робити тільки в разі 100-відсоткової впевненості. При цьому людині не слід давати ніякої їжі і пиття.

         Важливо підтримати людину з інсультом психологічно. і. По приїзду медиків у всіх подробицях треба розповісти про ознаки інсульту, зафіксувати час, коли він почався. Все це важливо знати лікарям ще до того, як вони зроблять хворому томографію для уточнення діагнозу.

 

Якщо інсульт стався, НЕОБХІДНО:

  • постійно приймати ліки, які дозволяють тримати артеріальний тиск на адекватному рівні;
  • приймати ліки, які нормалізують згортання крові;
  • звертайтесь до лікаря у визначені строки для контролю Вашого стану здоров`я.

         Зауважте: належне ставлення до свого здоров’я дозволяє запобігти 80 % випадкiв iнсульту. Для цього бодай раз на рік слід робити загальні обстеження стану здоров'я, лікувати хвороби серця й діабет. А ще важливо знати ,що здоровий раціон харчування, відмова  від шкідливих звичок,нормалізація психоемоційного  стану  та  щоденна  прогулянка протягом 30 хвилин може суттєво покращити стан здоров’я і знизити ризик  інсульту.